Zapiekanki to bardzo przyjemny sposób na szybki obiad. Nie trzeba pilnować czy się na patelni nie przypali, składniki nie wymagają jakiejś szczególnej obróbki i przyprawami też szaleć nie trzeba - ot, wrzuca się wszystko do jednej formy i zapieka. Przy tym taka zapiekanka jest smaczna i sycąca. Więc dlaczego tak rzadko ostatnio je robię? ;) Pytanie bez odpowiedzi. Ale wymyśliłam ostatnio ten oto przepis i być może (ale tylko być może ;)) dzięki niemu zacznę robić je częściej.
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i kurczakiem
Składniki:
- 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 500g brokuła
- średnia pierś z kurczaka
- 200g żółtego sera
- 2 jajka
- 200g śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Dno formy do pieczenia smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po czym posypujemy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Gotujemy brokuła podzielonego na różyczki ok.3 minuty w osolonej wodzie (aż będzie prawie całkowicie miękki) i odcedzamy. Układamy na ziemniakach.
3. Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i curry i smażymy. Wysypujemy równomiernie na brokułach.
4. W misce łączymy starkowany na dużych oczkach ser, śmietanę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Takim sosem zalewamy brokuły z mięsem i ziemniakami.
5. Na wierzchu układamy drugą warstwę ziemniaków i znowu posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami.
6. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy, aż sos się zetnie a ziemniaki na wierzchu ładnie zrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz