Tarta z zieloną herbatą i białą czekoladą

Właściwie nie wiem, czy bardziej lubię tarty na słodko, czy na słono. Często robię meksykańską albo taką ze szpinakiem i łososiem, ale na wspomnienie tej z truskawkami i śmietaną  też cieknie mi ślinka. Dzisiejsza propozycja z zieloną herbatą i białą czekoladą jest inspirowana kuchnią japońską i przygotowałam ją pierwszy raz właśnie gdy odwiedzał nas Japończyk. Powiedział, że rewelacyjna ;) Ma ten specyficzny posmak zielonej herbaty, ale także słodycz czekolady... Trudno przestać ją jeść!

Tarta z zieloną herbatą i białą czekoladą

Składniki: (średnica formy 27cm)
Ciasto:
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka zielonej herbaty w proszku (matcha)
Nadzienie:
  • 400ml śmietanki 30% lub 36%
  • łyżka żelatyny (jeśli wolimy bardziej zwarte ciasto, jak sernik, można dodać 1,5 łyżki)
  • 3-4 tabliczki białej czekolady (zależy od tego, jak słodkie lubimy: ja wolę z 3 tabliczek)
  • 2-3 czubate łyżki zielonej herbaty w proszku (matcha)

Przygotowanie:
1. Ciasto kruche na spód przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wystudzeniu spodu rozpuszczamy 20g białej czekolady i smarujemy dno i boki, aby nadzienie nie wsiąkło w ciasto.
2. Podgrzewamy śmietankę, uważając jednak, aby się nie zagotowała. Do gorącej śmietany dodajemy resztę czekolady, żelatynę i zieloną herbatę. Dokładnie mieszamy rózgą i odstawiamy do wystudzenia.
3. Zimną masę wylewamy na spód z kruchego ciasta i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes