Właściwie nie wiem, czy bardziej lubię tarty na słodko, czy na słono. Często robię meksykańską albo taką ze szpinakiem i łososiem, ale na wspomnienie tej z truskawkami i śmietaną też cieknie mi ślinka. Dzisiejsza propozycja z zieloną herbatą i białą czekoladą jest inspirowana kuchnią japońską i przygotowałam ją pierwszy raz właśnie gdy odwiedzał nas Japończyk. Powiedział, że rewelacyjna ;) Ma ten specyficzny posmak zielonej herbaty, ale także słodycz czekolady... Trudno przestać ją jeść!
Tarta z zieloną herbatą i białą czekoladą
Składniki: (średnica formy 27cm)
Ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżka zielonej herbaty w proszku (matcha)
Nadzienie:
1. Ciasto kruche na spód przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wystudzeniu spodu rozpuszczamy 20g białej czekolady i smarujemy dno i boki, aby nadzienie nie wsiąkło w ciasto.
2. Podgrzewamy śmietankę, uważając jednak, aby się nie zagotowała. Do gorącej śmietany dodajemy resztę czekolady, żelatynę i zieloną herbatę. Dokładnie mieszamy rózgą i odstawiamy do wystudzenia.
3. Zimną masę wylewamy na spód z kruchego ciasta i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz