Anko - słodka pasta z fasoli

Anko, czyli słodka pasta z fasoli azuki to bardzo popularny składnik japońskich słodyczy. Można ją wykorzystać na przykład do upieczenia anpan, zrobienia dorayaki, yokan albo zupy zenzai. To także coś, co zawsze chciałam zrobić, ale też nigdy nie miałam okazji. Byłabym pewnie jedyną osobą w domu, która jadłaby coś takiego, no a co ja zrobię z wielką miską słodkiej fasoli? Okazja - jak zawsze - przyszła sama, gdy postanowił odwiedzić nas Japończyk. Od razu spytałam, czy pomoże mi w zjedzeniu tej japońskiej słodyczy ;) W smaku anko jest zaskakująco... mało zaskakujące. Fasola jest delikatna, miękka i słodka i nie ma szoku na podniebieniu w stylu "jem fasolę z cukrem!", dlatego jest to bardzo dobra alternatywa dla na przykład tradycyjnego nadzienia drożdżówek :)

Anko - słodka pasta z fasoli
Składniki:
  • kubek fasoli azuki (do kupienia w sklepach typu Kuchnie Świata)
  • kubek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:
1. Fasolę azuki płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu aż do zagotowania. Gotujemy przez ok. 5 minut, po czym odcedzamy ziarna na sitku, dokładnie je płuczemy oraz myjemy garnek. Ten zabieg pozwala pozbyć się gorzkiego smaku z fasoli.
2. Do czystego garnka wrzucamy lekko podgotowaną fasolę, znowu zalewamy ją wodą i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
3. Ugotowaną fasolę (powinna łatwo rozpadać się w palcach) kolejny raz odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy cały cukier na jeden raz oraz szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu kilka do kilkunastu minut aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Można w tym momencie rozgniatać łyżka ziarenka. Anko jest gotowa, gdy podczas mieszania słyszymy syczący dźwięk. W tym momencie będzie jeszcze lekko płynna, ale schłodzona zgęstnieje do konsystencji pasty.
4. Przekładamy do miski i studzimy - to ważne, nie wolno jej studzić w garnku. Gotową anko można przechowywać w lodówce do tygodnia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zamrozić.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes