Lubię proste dania, gdzie wystarczy, że wrzucę wszystkie składniki do jednego garnka lub naczynia i obiad robi mi się sam. Ten przepis na pulpety zapiekane z ryżem to właśnie jedno z takich ekspresowych dań. Przygotowanie go zajmuje kilka minut i można dowolnie modyfikować przyprawy, jakie dodamy, a także rodzaj mięsa. Moja wersja jest nieco orientalna, jako że Azja to moje ukochane smaki, a bez różnych dziwnych przypraw, których mam całe pudło, nie wyobrażam sobie gotowania ;)
Pulpety zapiekane z ryżem
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u mnie indyk)
- 1,5 szklanki surowego ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, olej sezamowy, ziarna sezamu, curry, kurkuma, kmin rzymski, suszone liście kolendry, papryka wędzona (można także skorzystać z gotowej przyprawy do ryżu, np. firmy Dary Natury - w składzie ma kurkumę, płatki nagietka, szafran, kwiat kocanki, skórka pomarańczy, cynamon)
Przygotowanie:
1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż i rozkładamy go równomiernie.
2. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, ziarnami sezamu i olejem sezamowym (kilka kropel), kolendrą oraz kminem rzymskim.
3. Wodę mieszamy z przyprawami: po płaskiej łyżeczce soli, kurkumy, curry, papryki wędzonej (lub 2 łyżeczki gotowej przyprawy).
4. Z mięsa robimy kuliste pulpeciki i układamy na ryżu.
5. Surowy ryż i mięso zalewamy przygotowaną wodą z przyprawami i pieczemy ok. 25-30 minut w 190 stopniach, pod przykryciem. Ryż podczas pieczenia wchłonie cały płyn i będzie miękki.
6. Podajemy z sałatą (u mnie sezonowa, z truskawkami i ziarnami).
0 komentarze:
Prześlij komentarz