Kuchnia włoska uważana jest za niezbyt skomplikowaną, dlatego to idealny wybór, jeżeli mamy chęć na coś dobrego, szybkiego i pozwalającego na eksperymenty. Jednak jeśli komuś się wydaje, że spaghetti bolognese to najprostsze danie studenckie, to jest w błędzie :) Chociaż Włosi dorzucają do niego wszystko co mają pod ręką (nie tylko pomidory!) to dobry makaron wymaga porządnego przygotowania, dobrych składników, no i odpowiedniego doboru przypraw. Oczywiście, można zrobić wersję ekonomiczną, ale gdy raz spróbuje się dobrze przyrządzonego spaghetti, kto by chciał jeść "wersję studencką"? ;) Ja akurat miałam prawdziwe włoskie składniki, ale wcale nie są one niezbędne do tego dania - w zupełności wystarczą polskie odpowiedniki :)
Spaghetti bolognese
Składniki: (4 porcje)
- 500g mielonego mięsa wołowego
- puszka pomidorów
- puszka rozdrobnionych pomidorów (nie koncentrat!) lub passaty pomidorowej
- 125g sera mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- łyżeczka startego na wiórki korzenia selera (może być suszony)
- paczka makaronu (u mnie Barilla nr 13, czyli taka długa, grubsza krajanka)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: świeża bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, liść laurowy, sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
1. Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę starkowaną marchewkę, seler, pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy warzywa zaczną pachnieć, wrzucamy mięso i smażymy, aż będzie białe i puści sok.
2. Na patelnię wrzucamy pomidory oraz liść laurowy i całość dusimy pod przykrywką ok. godzinę. W razie potrzeby podlewamy wodą albo bulionem.
3. Gotujemy odpowiednią ilość makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Mieszamy sos, regulując jego ostateczną gęstość - ma być dosyć zwarty, bez wody. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i dokładnie mieszamy.
5. Nakładamy na talerz porcję ugotowanego makaronu, na to pokrojoną drobno mozzarellę i gorący sos - ser rozpuści się pod jego wpływem. Można udekorować bazylią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz