Pasta kanapkowa z ciecierzycy

Ciecierzyca, inaczej nazywana też cieciorką albo grochem włoskim, to moje ostatnie odkrycie. Oprócz tego że jest bombą białkową, ma całą masę innych składników odżywczych, które zapobiegają zaparciom, podkręcają metabolizm, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu... Szkoda, że jeszcze nie zmywa i nie sprząta ;) Ale jej główną zaletą jest to, że jest pyszna! I właśnie z tego względu chciałam zaproponować wam pastę kanapkową z ciecierzycy, której przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje wybornie. Dziękuję Dorocie za przepis :) 

Pasta kanapkowa z ciecierzycy
Składniki: (na duże pudełko)
  • 500g ciecierzycy
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej


Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na 10-12 godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Wybieramy duży garnek, bo ziarna pod wpływem wody zwiększą swoją objętość. Następnie odcedzamy ciecierzycę, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości - u mnie było to ok. 30 minut.
2. Na patelni (najlepiej na oleju kokosowym) smażymy cebulę i czosnek, wraz z przyprawami: kurkuma, curry i kminek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory w puszce. Smażymy jeszcze chwilę, aby trochę wody odparowało.
3. Odcedzamy ciecierzycę, ale nie wylewamy wody - może się przydać, jeśli pasta okaże się zbyt sucha.
4. Cebulę, czosnek i pomidory dodajemy do ziaren ciecierzycy, wraz z sezamem i czubrycą. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wodę, która pozostała po gotowaniu ciecierzycy.
5. Gotową pastę przekładamy do słoiczków lub plastikowego pudełka. Można ją z powodzeniem przechowywać w lodówce cały tydzień.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes