Placek z sosem brokułowym

Lubicie placki ziemniaczane? Bo ja bardzo, choć nieczęsto sobie na nie pozwalam. Powód jest prosty - smażenie i niebotyczne ilości tłuszczu. Ale w wielu przypadkach, także i w tym, można nieco oszukać system i smażyć na oleju kokosowym. Jest duuużo zdrowszy w porównaniu ze zwykłym rzepakowym lub słonecznikowym, lepiej się nagrzewa, pięknie pachnie podczas smażenia i można go nawet używać jako kosmetyku. Minus? Cena ;) Placek, jaki dzisiaj wam proponuję, to kolejny smak wywieziony z Suryt. Polany jest po wierzchu najpyszniejszym sosem, jaki w życiu jadłam. Gorąco zachęcam do przygotowania takiej potrawy, bo jestem absolutnie pewna, że zrobi furorę :)

Placek z sosem brokułowym

Składniki: (2 porcje)
Sos:
  • 300g filetu z łososia
  • 500g brokuła
  • 350ml słodkiej śmietanki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kostki rosołowej
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, kurkuma, imbir, lubczyk
  • opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia
Placek:
  • 4-6 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, curry
  • opcjonalnie: olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Brokuł obieramy, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy (kładziemy na sitko, zanurzamy na 1-2 minuty we wrzątku, po czym płuczemy pod zimną wodą - nie obniża to zawartości witamin i składników odżywczych). Wrzucamy do garnka.
2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, wraz z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, dorzucamy do brokuła.
3. Brokuła z cebulą zalewamy śmietanką, dusimy na małym ogniu.
4. W międzyczasie kroimy łososia w drobną kostkę i podsmażamy na tym samym tłuszczu, którego użyliśmy wcześniej do cebuli. Gotową rybę dodajemy do warzyw ze śmietaną wraz z połową kostki rosołowej i dusimy do miękkości brokuła. Doprawiamy według uznania. Sos najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
5. Obieramy ziemniaki ze skórki, tarkujemy na drobnych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy. Smażymy duże placki, jak do placka węgierskiego - na całą powierzchnię patelni.
6. Podajemy gorące, polane sosem.





1 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes