Nikuman (baozi) - mięsne pierożki na parze

Nikuman to popularne w Japonii danie gotowane na parze. Do Kraju Kwitnącej Wiśni przywędrowały z Chin, gdzie nazywa się je baozi, ale ja poznałam je najpierw jako właśnie nikuman :) Trudno powiedzieć, co to jest - pierożki?  Nie do końca, bo z ciasta drożdżowego. Bułeczki drożdżowe? Też nie, bo to danie obiadowe, chociaż na zimno smakują równie dobrze. No i mają przecież mięso w środku. Ciekawiło mnie to do tego stopnia, że specjalnie kupiłam koszyk bambusowy do gotowania na parze i przyrządziłam nikuman, cokolwiek-to-jest. Nie będzie pewnie zaskoczeniem, jeśli powiem, że proste i rewelacyjne w smaku - kuchnia azjatycka przecież nigdy nie zawodzi :) Sekretem dobrego nikuman jest zwarte, ale miękkie ciasto i jednocześnie soczysty farsz - ale nie za bardzo, aby nie rozmiękło ciasto. I choć wygląda na trudne do osiągnięcia, w rzeczywistości to żaden wyczyn.

Nikuman (baozi)
Składniki: (8 sztuk)
Ciasto:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej razowej, ale najlepsza jest zwykła pszenna)
  • 10g świeżych drożdży
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • o,5 - 1 szklanka wody
  • łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli
  • łyżka cukru brązowego
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 5 liści kapusty białej lub pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm imbiru
  • 1 cebula
  • kilka grzybów shiitake (lub leśnych)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej albo mąki
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym, ale nie za gorącym mleku. Dodajemy do mąki wraz z proszkiem do pieczenia, olejem sezamowym i solą i wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, miękkie ciasto, w razie potrzeby dodając wodę. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
2. Kapustę i grzyby siekamy w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a czosnek i imbir ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa oraz przyprawy i sosy dodajemy do mięsa i ręką dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skrobię (wchłonie ona wilgoć z mięsa, dzięki czemu ciasto pozostanie suche) i mieszamy raz jeszcze.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół i dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, dość cienki. Do środka wkładamy porcję mięsa i zaciskamy na górze, tworząc coś w rodzaju sakiewki.
4. Każdy pierożek układamy na wyciętym z papieru do pieczenia kwadracie i układamy w koszyku do gotowania na parze, ale tak, aby się nie stykały, bo się skleją. Pamiętajcie, że nikuman zwiększą nieco swoją objętość podczas gotowania, dlatego nie polecam ciasnego pakowania - lepiej gotować w dwóch turach, niż potem rozklejać.
5. Gotujemy na średnim ogniu przez 15, do 20 minut. Podajemy z jasnym sosem sojowym albo słodkim chili. Próbowałam także z majonezem i musztardą i również były dobre :) Nikuman są bardzo sycące, jedna porcja to 3 pierożki.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes