Jedna z moich uczennic (pozdrawiam!) ciągle zaskakuje mnie dziwacznie brzmiącymi przepisami. Najpierw szarlotka sypana, bez jajek i zagniatania ciasta, teraz ciastka z gruszką i serem pleśniowym. Na początku wydało mi się to średnio udanym połączeniem, ale przyznacie, że brzmi na tyle intrygująco, że po prostu trzeba to wypróbować i przekonać się na własny... język :)Zrobiłam, spróbowałam i z czystym sumieniem mówię - pyszne, polecam. Połączenie słonego i słodkiego smaku współgra w tym wypadku ze sobą idealnie, ser w ogóle nie dominuje. Dodatek czarnuszki sprawia, że ciasteczka nabierają lekko orientalnego posmaku. A ich ostatnią niewątpliwą zaletą jest to, że robi się je EKSTREMALNIE szybko.
Ciastka z gruszką i serem pleśniowym
Składniki: (ok. 20 sztuk)
- 1 twarda gruszka
- opakowanie sera z niebieską lub zieloną pleśnią
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- ziarna czarnuszki
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - wielkość wg uznania, jednak lepiej zrobić większe niż za małe :)
2. Na środek każdego kwadratu kładziemy kawałek gruszki, na gruszkę kawałek sera i zawijamy ciasto francuskie w kopertę - czyli sklejamy wszystkie cztery rogi na szczycie ciastka.
3. Każde ciastko smarujemy żółtkiem i lekko oprószamy czarnuszką.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz