Ciastka z gruszką i serem pleśniowym

Jedna z moich uczennic (pozdrawiam!) ciągle zaskakuje mnie dziwacznie brzmiącymi przepisami. Najpierw szarlotka sypana, bez jajek i zagniatania ciasta, teraz ciastka z gruszką i serem pleśniowym. Na początku wydało mi się to średnio udanym połączeniem, ale przyznacie, że brzmi na tyle intrygująco, że po prostu trzeba to wypróbować i przekonać się na własny... język :)Zrobiłam, spróbowałam i z czystym sumieniem mówię - pyszne, polecam. Połączenie słonego i słodkiego smaku współgra w tym wypadku ze sobą idealnie, ser w ogóle nie dominuje. Dodatek czarnuszki sprawia, że ciasteczka nabierają lekko orientalnego posmaku. A ich ostatnią niewątpliwą zaletą jest to, że robi się je EKSTREMALNIE szybko.


Ciastka z gruszką i serem pleśniowym

Składniki: (ok. 20 sztuk)
  • 1 twarda gruszka
  • opakowanie sera z niebieską lub zieloną pleśnią
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • ziarna czarnuszki

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - wielkość wg uznania, jednak lepiej zrobić większe niż za małe :)
2. Na środek każdego kwadratu kładziemy kawałek gruszki, na gruszkę kawałek sera i zawijamy ciasto francuskie w kopertę - czyli sklejamy wszystkie cztery rogi na szczycie ciastka.
3. Każde ciastko smarujemy żółtkiem i lekko oprószamy czarnuszką.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes