Tym razem przepis inspirowany nie tyle składnikiem, co... naczyniem! Gdy zobaczyłam w sklepie te przeurocze zielone naczynia do zapiekania z kamionki, nie mogłam się powstrzymać. Tak właśnie wylądowały w moim koszyku. Ich wielkość to ok. 11cm x 11cm, więc to idealna porcja dla jednej osoby. Są cudownie wielofunkcyjne - można w nich upiec crumble, zrobić zapiekanki na drugie danie, a także deser na zimno, w tym konkretnym przypadku są to mini serniczki truskawkowe. Zrobiłam je w kwietniu, gdy pojawiały się już wczesne truskawki, stąd owoce. Przygotowanie takich serniczków to dosłownie chwila, ale za to jak przyjemnie zjada się taki deser po obiedzie...
Mini serniczki truskawkowe
Składniki: (2 porcje)
- 250g serka mielonego, do serników
- 1 galaretka truskawkowa
- 100g herbatników
- łyżka masła
- truskawki do ozdoby
Przygotowanie:
1. Herbatniki miażdżymy na proszek i mieszamy z roztopionym masłem. Taką masą (o konsystencji mokrego piasku) wykładamy dno foremek. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia - to ważne, aby była zimna, inaczej w serniczkach będą grudki żelatyny. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z serkiem.
3. Wylewamy serek na herbatnikowe spody, układamy truskawki na wierzchu i zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz