Jako dziecko nie lubiłam żurku. Po prostu nie chciałam słyszeć o tej zupie, odrzucała mnie sama nazwa, kojarzyła się z czymś okropnym i stanowczo protestowałam, gdy próbowano mnie tym czymś nakarmić. Na szczęście miało to miejsce tylko poza domem, bo moja mama z jakichś powodów nigdy żurku nie gotowała. A potem... Lat przybyło, spróbowałam żurku i z miejsca stałam się jego wielką fanką. Wciąż jednak nie umiałam ugotować dobrego samodzielnie i potrzebowałam dwóch prób (oraz pysznych, domowych kiełbasek), aby w końcu nauczyć się robić żurek, który z czystym sumieniem mogę określić mianem "pyszny". Opinia potwierdzona ;)
Żurek domowy
Składniki: (6 porcji)
- 2 litry bulionu (u mnie z kostek rosołowych)
- ok. 400ml zakwasu żytniego (u mnie gotowy, ze sklepu)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 surowe białe kiełbaski
- 3 jajka
- 2 ziemniaki
- pół marchewki
- 1 średnia cebula (usmażona w kostkę na maśle)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego selera (korzeń i/lub liście)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zagotowujemy. Tuż przed tym jak zacznie wrzeć, wrzucamy kiełbasę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę w grube plastry, gotujemy aż warzywa będą półtwarde - dojdą w trakcie późniejszego gotowania.
2. Po tym czasie stopniowo dolewamy do zupy zakwas żytni - najpierw szklankę, po czym próbujemy czy nie jest zbyt kwaśna. W razie potrzeby dodajemy go więcej (ja dodałam niecałą butelkę o pojemności 480ml). Na tym etapie dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażoną cebulę oraz chrzan. Zagotowujemy, aby zupa nieco zgęstniała.
3. Wyjmujemy z zupy kiełbasę, kroimy na plasterki i z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku majerankiem, selerem i przyprawami.
4. Na koniec zupę zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Przed podaniem dodajemy do talerza ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Żurek najlepiej smakuje na drugi dzień.
0 komentarze:
Prześlij komentarz