Rolada z zieloną herbatą i anko

Desery lubi każdy - także ja, która unika cukru i słodyczy jak tylko może :) Jeśli już naprawdę chcę zjeść coś słodkiego, zwykle robię wersje odchudzone, z mąką pełnoziarnistą, bez białego cukru, i tak dalej. Ale czasami nawet ja mówię pas i piekę takie prawdziwe ciacho, słodkie, tłuste i z białej mąki! Ta rolada powstała co prawda na opisane w ostatniej notce warsztaty kuchni japońskiej, ale wolałam nie ryzykować z eksperymentami i zamienianiem składników. Wyszło tradycyjnie, ale pysznie. Rolada jest słodka, wilgotna i mięciutka. I bardzo prosta w zrobieniu!

Rolada z zieloną herbatą i anko
Składniki:
Na ciasto:
  • 4 jajka
  •  70g cukru (80g, jeśli wolicie słodsze)
  • 40g mąki tortowej
  • łyżka zielonej herbaty w proszku (matcha)
Na nadzienie:
  • 130ml śmietanki kremówki 30%
  • 120g pasty anko

zdjęcie: Olsztyn-Nihongo

Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Schłodzone białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę (nie może opadać po odwróceniu miski) - cukier dodajemy w dwóch, trzech porcjach.
2. Ubijamy żółtka z drugą połową cukru, również dodając go stopniowo, na gęsty, biały krem (około 3-5 minut).
3. Dodajemy zieloną herbatę do mąki i przesiewamy trzy razy. Wrzucamy mąkę do kremu z żółtek i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Łączymy żółtka i mąkę z ubitymi białkami - to białka dodajemy do żółtek, nie odwrotnie, bo piana opadnie. Dodajemy białka w trzech turach, za każdym razem mieszając bardzo ostrożnie. Najlepiej zbierać masę z brzegów i pozwolić jej ściekać ze szpatułki na środku miski.
5. Wykładamy blachę o wymiarach ok. 30x40cm (może być kilka cm mniejsza, ale nie większa) papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, wyrównując po całości. Kilka razy upuszczamy blachę z małej wysokości, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, w połowie tego czasu odwracając blachę, aby biszkopt upiekł się równo. Jeśli zaczyna się rumienić wcześniej, można wyjąć ciasto przed upływem 20 minut, bo wszystko tak naprawdę zależy od piekarnika.
7. Wyjmujemy upieczony biszkopt i ściągamy gorący na stół. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i odwracamy na drugą stronę. Ostrożnie zrywamy przyklejony podczas pieczenia papier, ale nie wyrzucamy, tylko kładziemy tam gdzie był. Odwracamy biszkopt jeszcze raz, do pierwotnego położenia i nakrywamy w całości drugą blachą do pieczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Nie bójcie się skraplającej się wody - chłodzenie pod przykryciem sprawi, że ciasto będzie mięciutkie i wilgotne.
8. W międzyczasie ubijamy mocno schłodzoną kremówkę na sztywno i delikatnie łączymy z pastą anko. Zamiast anko można użyć dowolnych owoców.
9. Z ostudzonego biszkoptu odcinamy jeden krótszy brzeg pod kątem, dzięki czemu będzie ładnie wyglądało po zawinięciu.
10. Wykładamy nadzienie na cały biszkopt, zostawiając tylko suchy pasek tuż przy odcinanym brzegu. Wyrównujemy i zawijamy jak roladę.
11. Zawijamy ciasto w papier do pieczenia, na którym leżał biszkopt i dodatkowo w folię spożywczą. Zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Lodówka Otwarta! © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes